Advertentienummer: V2665

Advertentie details

Thema (soort werk):
Adviseren
Hulpverlening
Wanneer:
Middag
Doordeweeks
Voor wie:
Individuen
Vraag/aanbod:
Vrijwilliger(s) gevraagd

Lange omschrijving

Spreekuurhoud(st)er Platform Sociale Zekerheid Weert e.o.
Wij zoeken een vrijwilliger die mensen gratis inlichtingen en advies geeft met betrekking tot WW, ziektewetgeving, arbeidsongeschiktheid, wet verbetering Poortwachter en uitkeringen.

Platform Sociale Zekerheid Weert e.o. maakt deel uit van Platform Sociale Zekerheid Noord- en Midden-Limburg en heeft meerdere vestigingen in Noord- en Midden Limburg (Venlo, Venray, Reuver, Gennep en Weert) en Zuid-Limburg (Maastricht, Gulpen, Sittard/Geleen en Hoensbroek).

Wat doen wij?
Realisatie van laagdrempelige en toegankelijke spreekuur/inlooppunten. Mensen kunnen hier terecht voor persoonlijk advies over sociale zekerheid en/of begeleiding bij contacten met publieke instanties (UWV, sociale dienst, SVB etc.) Verder worden er vanuit de spreekuren regelmatig bijeenkomsten gepland om mensen voorlichting te geven over wetswijzigingen en regelingen.

Vrijwilligers geven (mede) burgers inlichtingen en advies met betrekking tot Ziektewetgeving, wet verbetering Poortwachter, arbeidsongeschiktheid, WW uitkeringen en UWV.

Wij begeleiden op verzoek mensen wanneer zij gesprekken hebben met de werkgever, de bedrijfsarts, de verzekeringsarts (UWV) of de arbeidsdeskundige (UWV).

Het spreekuur in Weert vindt plaats elke maandag van 12.00 uur – 16.00 uur en op woensdagmiddag op afspraak. Ons kantoor is gelegen in de Beekstraat 54, 6001 GJ te Weert.

Wat zoeken wij?

De spreekuurhouder is betrokken en heeft oprechte interesse in mensen.
Daarnaast is de spreekuurhouder in staat om héél goed te kunnen luisteren. Vooral ‘de klant’ het verhaal te laten doen en is in staat om door te vragen, ‘de vraag achter de vraag’ te ontdekken. Deze klantgerichtheid uit zich ook in het regelmatig samenvatten en controleren bij de klant of de vraag wel helder genoeg geformuleerd is.
De spreekuurhouder is ook in staat om een vervolgafspraak te plannen met de klant (tijdens spreekuurtijden) omdat het antwoord op vragen niet altijd meteen gegeven kan worden.
Van de vrijwilliger wordt gevraagd minimaal 4 dagdelen per maand beschikbaar te zijn voor het ‘draaien van het spreekuur’ en regelmatig deel te nemen aan overleggen. Ongeveer 6 keer per jaar lokaal en 2 keer per jaar regionaal/provinciaal.
Het kan voorkomen, dat cliënten begeleid worden bij een bezoek aan de verzekeringsarts, arbeidsdeskundige of werkgever. Van de vrijwilliger wordt enige flexibiliteit verwacht om cliënten te begeleiden buiten de spreekuren om.
Kennis van de wet - en regelgeving met betrekking tot vraagstukken binnen het sociaal domein en/of de bereidheid om zich deze kennis eigen te maken is absoluut noodzakelijk. 
Spreekuren worden bij voorkeur met z’n tweeën gehouden. Samen kunnen werken en elkaar versterken is daarom ook heel belangrijk.
Gewenste vooropleiding: minimaal MBO 4 niveau.
Rijbewijs en bezit van een auto is niet noodzakelijk, wel wenselijk.
 

Heeft u interesse?

Neem dan contact op met Wiel Schoenmaekers (spreekuurhouder in Weert). Hij is bereikbaar onder nummer 06-54273017 of stuur een mail naar spreekuur@psz-weert.nl met vermelding van vacature spreekuurhouder.Tegenprestatie

Wat bieden wij?

Het eerste half jaar wordt u ‘opgeleid’ en zult u veel informatie over de Nederlandse Sociale Zekerheid ontvangen. Deze zult u zelfstandig moeten doorlezen. Daarnaast kunt u deelnemen aan de centrale trainingen in sociale zekerheid en wetgeving, die plaats vinden in Sittard. Tevens houdt u spreekuur met een ervaren spreekuurhouder, waarbij u zelf ervaring opdoet. Ook zijn er cases die besproken kunnen worden en zal uw kennis op peil gehouden worden, door regionale themadagen, die in Venlo plaatsvinden.

Na  3 maanden en na een half jaar houden we een evaluatie en bespreken we met elkaar de voortgang.

Ons vrijwilligerswerk biedt veel voldoening en verrijkt je ook zelf door de opgedane kennis en de waardering die je van cliënten ontvangt.

Voor het vrijwilligerswerk ontvangt u maandelijks een onkostenvergoeding en daarnaast een kleine vrijwilligersvergoeding.