Molens en molenvrijwilligers staan nooit stil

“Ik ben vrijwilliger bij de Molenstichting. Vandaag heb ik vooral veel leuke mensen ontmoet en gesproken. Bezoekers op de molen uit het Weerterland, heel Limburg en Nederland maar ook uit België, Duitsland, Engeland en zelfs uit Canada, Amerika, Australië. En zelfs een enkele Chinees.”
Het zou zomaar het antwoord van u kunnen zijn op de vraag “Wat voor vrijwilligerswerk doe jij tegenwoordig en wat houdt dan allemaal zoal in?”
Het beheer over de vier windmolens die eigendom van de gemeente Weert zijn, ligt tegenwoordig in handen van Molenstichting Weerterland. Dat zijn de molens van Keent, Tungelroy en 2 molens in Stramproy.
Dat betekent dat de molenstichting zorgt dat de molens er netjes bijstaan, goed onderhouden worden, vaak draaien en veel bezoekers trekken. Veel werk voor dit kleine groepje van nauwelijks 25 vrijwilligers; molenaars, molengidsen, molengastheren en gastvrouwen, molenklussers en een klein bestuur. Bij Molenstichting Weerterland staan we dan ook, net als onze molens, bijna nooit stil. Verveling is een woord dat we niet kennen. Want zeker voor molens geldt: Rust, Roest of beter nog Rust, Rot.
In de praktijk betekent dit zorgen voor het klein, dagelijks onderhoud. Want de windmolens zijn allemaal ‘heren op leeftijd’ die regelmatig goede zorgen nodig hebben. Er valt dus altijd wat te klussen en repareren voor de molenaars en het groepje molenklussers. Ook het bijhouden van de groene omgeving rond de molen hoort daarbij. Bio-divers en bijen, vlinders en insectenvriendelijk.
Maar het meest zijn onze molens gediend bij vaak draaien en malen. Daarvoor doet de stichting een beroep op vrijwillige molenaars. Die zorgen dat de wieken van de Weerter windmolens, liefst wekelijks, hun rondjes draaien. Door te draaien en malen blijven de molens in goede conditie.
Anno 2016 zijn molens óók attracties. Zeker in Weert; Groenste regio van de wereld. Dat betekent dat we op de molens bezoekers uit allen windstreken over de vloer krijgen. Jaarlijks trekken onze molens enkele duizenden bezoekers. Schoolkinderen, families, vriendenclubjes, belangstellenden en molenfreaks. Maar steeds vaker ook toeristen en toevallig passerende dagjesmensen. Bezoekers die iets over de techniek en geschiedenis van de molen willen weten of mensen die gewoon binnenwandelen om een draaiende molen eens vanbinnen te bekijken of die voor het verhaal van de molen binnenlopen.
Dan komen de molengidsen om de hoek kijken. Zij leiden bezoekers rond en zijn de gastvrouwen of gastheren van de molens. De Weerter molenstichting is daarom dringend op zoek naar meer molengidsen, dames en heren, jong en (iets) ouder. Want het huidige team van 5 gidsen kan het werk nauwelijks nog aan.
Bent ook u Trots op onze Molens en wilt u die Trots samen met ons delen en uitdragen?
Mogen wij dan binnenkort ook met u als aspirant molenaar, molengids of molenklusser kennismaken?
Zet u de eerste stap? U bent meer dan van harte welkom.
Info: www.molensinweert.nl

Beursvloer groot succes!

Daar ben ik dan nog even, mijn laatste blog voorlopig, want dan nemen andere mensen het stokje over. Bijvoorbeeld de Molenstichting die geweldig mooi kunnen schrijven over hun werkzaamheden.

Gisteren vond dan eindelijk onze eerste Goedbezig Beursvloer plaats en ik heb er enorm veel energie van gekregen! Ontzettend mooi om te zien hoe meer dan 100 mensen uit Weert met elkaar in gesprek gingen en matches met elkaar maakten op allerlei gebied. Dat komt het maatschappelijk leven en de burgers in Weert absoluut ten goede! Het koppelen, matchen en netwerken duurde eigenlijk maar ruim een uur maar de mensen waren nog lang niet uitgepraat met elkaar. En in die tijd zijn een geweldig aantal van 55 genoteerde matches tot stand gekomen. Geweldig toch?

Zelf zijn we vanuit het Servicepunt nog verloot onder de aanwezige bedrijven en organisaties, voor 2 uur dienstverlening als matchmaker of gewoon als helpende handen. Voor ondermeer de groenploeg van het AZC, Vrolijkspel en buurtvereniging Fatima gaan we aan de slag.

Groetjes!

Simone de Back, consulente Servicepunt Vrijwilligers

Nog een paar dagen, dan gaat de eerste goedbezig beursvloer van start!

Nog een paar dagen en dan vindt de eerste goedbezig beursvloer plaats. We hebben er als team ontzettend veel zin in en staan klaar voor de start. De gong is gehaald en moet nog een beetje versierd worden, want zonder slag op de gong geen opening beursvloer ?

Alle aangemelde deelnemers hebben informatie ontvangen over de bedrijven en organisaties die maandag aanwezig zijn. We verwachten meer dan 100 mensen die een kijkje komen nemen en daar zijn we heel blij mee. Zo kunnen er tenslotte mooie matches gemaakt worden en dat komt het maatschappelijk leven in Weert ten goede, daar ben ik van overtuigd!

Volgende week berichten we uiteraard wat de beurs opgeleverd heeft. Nog niet aangemeld om te komen maar wel interesse? We zien u graag op 17 oktober vanaf 1730 uur bij de BAM woningbouw, Schepenlaan 3 in Weert.

Groetjes, Simone de Back, consulente Servicepunt Vrijwilligers