Stichting Land van Horne in beweging

 

 

 

 

 

Bewegen helpt je lichaam en geest fit te houden. Het spreekt misschien voor zich, maar toch is dat voor cliënten in een zorgcentrum zeker niet altijd vanzelfsprekend. Ouderen die in een zorgcentrum wonen bewegen veel te weinig. Meer bewegen levert voor deze doelgroep gezondheidswinst, meer zelfredzaamheid en een hogere kwaliteit van leven op. Redenen voor de Stichting Land van Horne om preventief bewegen tot structureel onderdeel van de zorg voor ouderen te maken

Medewerkers worden getraind om tijdens de dagelijkse zorg extra aandacht te schenken aan bewegen. Dus geen extra fitnessuurtje, maar aandacht voor de kleine dingen tijdens de zorg. Van ‘blijft u maar lekker zitten’ naar het stimuleren om bijvoorbeeld een stukje mee te lopen, of zelf de suiker voor in de koffie uit de kast te laten pakken. Het klinkt misschien logisch, maar vaak worden er kleine taken als vanzelfsprekend overgenomen door de zorgprofessional of vrijwilliger terwijl de cliënt het nog prima zelf kan. En het nog leuk vindt om te doen ook! Uiteraard zullen we hierbij altijd rekening houden met de mogelijkheden en voorkeuren van de cliënt.

Naast alle gezondheidsvoordelen is bewegen ook een manier om met anderen in contact te komen en bijvoorbeeld eens buiten te komen. Als voorbeeld noem ik hier de diverse wandelgroepen binnen de woonzorgcentra. Cliënten zijn dankbaar dat vrijwilligers en mantelzorgers bereid zijn met hen te gaan wandelen. Ze kunnen een frisse neus halen, zijn in beweging, komen onder de mensen en kunnen tijdens een afsluitend kopje koffie ook nog eens alle nieuwtjes uitwisselen.

Ook bij andere beweegactiviteiten, zoals het koersballen, rolstoeldansen, de duofiets, bewegen aan tafel, boccia en bij een revalidatieproces, spelen vrijwilligers een grote rol.

Zo begeleidt Wiel Verstappen, één van onze 1250 vrijwilligers, al geruime tijd beweegactiviteiten binnen Bruggerhof te Hunsel. Eerst organiseerde hij jeu de boules: “Mensen vonden dit leuk, maar het spel werd voor veel ouderen te zwaar. Boccia is een vorm van mikspelen en uitermate geschikt voor senioren. Dat viel ook in de smaak. Je kunt het binnen spelen, ook vanuit een stoel.” Ook demonstreert hij dit spel met andere vrijwilligers in de diverse zorgcentra. Dat doet hij graag. “Als de mensen er plezier in hebben, heb ik ook een leuke dag“, zegt hij alsof vrijwilligerswerk vanzelfsprekend is.

Tot slot kunnen lokale verenigingen ook een zeer waardevolle bijdrage leveren door onze cliënten waar mogelijk te betrekken bij hun eigen activiteiten en/of samen op te trekken. Bewegen voor jong en oud, – waarbij peuters van kinderdagverblijf Waterwereld komen dansen en ‘gymen’ met de bewoners van woonzorgcentrum Nedermazehof –, een mindervalidentocht met high tea, optredens van volksdansgroepen en zelfs een heuse oldtimertocht zijn zeer gewaardeerde initiatieven van lokale verenigingen en partijen in de afgelopen periode. Misschien wil jouw vereniging wel de volgende wandel/rolstoeltocht mee organiseren?

Beweegactiviteiten en lichaamsbeweging zijn van wezenlijk belang voor het welbevinden van senioren in een zorgcentrum. Helaas kunnen zij door hun soms complexe zorgvraag niet altijd zelf in beweging komen en hebben jouw hulp daarbij hard nodig.

Dus kom zelf in beweging, informeer naar de mogelijkheden of meld je aan als (beweeg)vrijwilliger bij Land van Horne. Samen zorgen we ervoor dat senioren in een zorgcentrum in beweging blijven en zij op een prettige manier kunnen blijven deelnemen aan de maatschappij.

 

John Seuren, Coördinator vrijwilligerswerk Stichting Land van Horne

 

John Seuren-2

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *