Als stagiaire begonnen bij het Natuur- en Milieucentrum en nog steeds actief!

Vrijwilligerswerk is niet vanzelfsprekend, maar ik doe het met veel plezier! Al plusminus 8 jaar werk ik, Jennifer Sterken (28), elke dinsdagochtend met een groepje andere vrijwilligsters bij het Natuur- en Milieucentrum. Ik ben begonnen als stagiaire en na het behalen van mijn diploma heb ik besloten me in te blijven zetten voor het centrum. Het NMC heeft te kampen met vergrijzing, net als vele andere vrijwilligersorganisaties. Ik ben er trots op dat ik hen kan helpen met, voor mij, vrij eenvoudige dingen. Dat geeft mij voldoening.

In de eerste jaren hield ik me vooral bezig met het vernieuwen van paden, speurtochten en leskisten. Deze konden namelijk wel een opfrisbeurt gebruiken gezien alles voorheen met een typemachine en knip-en-plak-werk gemaakt werd. Vervolgens zochten wij (de scholengidsgroep) nieuwe projecten om mee te starten. In de afgelopen jaren hebben we al veel leuke en vooral educatieve projecten ontwikkeld voor de basisschooljeugd en gezinnen.

Zelf vind ik het een uitdaging om de kinderen te blijven boeien, maar hen vooral milieubewust te maken en daarnaar te handelen. De onderbouw van de basisschool interesseert mij in het bijzonder, want zij staan aan het begin van hun leven waarin duurzaamheid een steeds belangrijkere rol zal gaan spelen. “Gooi geen afval in het bos!” Probeert kabouter Nammen hen in het kabouterpad duidelijk te maken en met de natuurontdekkerstas gaan de kleuters met (groot)ouders de natuur in. Dan leren zij onder andere hoe zij een knus plekje voor insecten of zoogdieren in hun eigen tuin kunnen creëren.

Op dit moment ontwerp ik samen met de anderen een tentoonstelling. Deze zal medio 2018 geopend worden en drie maanden te bezoeken zijn. De tentoonstelling is voor iedereen gratis toegankelijk en zal voor kinderen én volwassenen interessant zijn. “Natuur Culinair” is de titel en om een tipje van de sluier op te lichten, kan ik laten weten dat we mensen willen verbazen. De onderwerpen “insecten”, “bloemen” en “wilde planten” staan centraal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *