Wanneer je via deze website in contact bent gekomen met een vrijwilliger, buurtgenoot of professional is het verstandig een afspraak voor een kennismakingsgesprek te maken om te kijken of het klikt. Hier is bewust omgaan met je veiligheid van belang, dat geldt zowel voor de hulpvrager als voor de hulpaanbieder. De Sociale Marktplaats Weerterland heeft voor jou de volgende tips opgesteld die je als richtlijn kunt hanteren:
Tip 1: Wanneer je als particulier op zoek bent naar hulp, en je zoekt hier ondersteuning bij, dan kunnen wij je in contact brengen met een van onze collega’s. De collega kan je begeleiden bij het selecteren van een geschikte aanbieder. Dit geldt ook als je jouw hulp wilt aanbieden.
Tip 2: Wil je liever niet gelijk bij jou of bij de hulpvrager thuis afspreken voor een eerste kennismaking? Spreek dan af in een openbare gelegenheid zoals de bibliotheek of een café in de buurt. Het is zelfs mogelijk om de kennismaking op ons kantoor bij Punt Welzijn plaats te laten vinden.
Tip 3: Vraag de vrijwilliger, buurtgenoot of professional om een wettig legitimatiebewijs en controleer dit. Een eerlijk persoon zal hier geen moeite mee hebben. Ben je hulpaanbieder? Wees er dan van bewust dat iemand jou om legitimatie kan vragen. Geef echter nooit een kopie van een legitimatiebewijs af aan iemand!
Tip 4: Zorg dat er een vriend of familielid aanwezig is bij het kennismakingsgesprek.
Tip 5: Vertrouw op je gevoel. Wat voor gevoel wekt de persoon in je op? Wat maakt dat je je zo voelt? Wil je met deze persoon een persoonlijke band opbouwen?
Tip 6: Maak tijdens het kennismakingsgesprek duidelijke afspraken over de hulp die geboden wordt, de manier van omgaan met elkaar en/of eventuele vergoedingen en verzekeringen. Indien gewenst kun je samen een contract opstellen en ondertekenen.
Tip 7: Vraag de hulpaanbieder om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). De VOG is een verklaring waaruit blijkt dat het gedrag van een persoon geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving. Dit kan de hulpaanbieder bij de gemeente aanvragen.
Tip 8: Houd ons op de hoogte. Heb je het gevoel dat een bepaalde persoon verkeerde intenties heeft? Neem contact met ons op, we helpen je graag verder.
Tip 9: Deel geen persoonlijke gegevens zoals een pincode, DigiD, bankgegevens of bugerservicenummer.
Tip 10: Let erop dat je de ander niet onnodig of ongewenst aanraakt of vastpakt. Deel niet ongevraagd al te intieme details.
Tip 11: Kijk hoe je advertentie op onze website wordt getoond. Heb je misschien ongewild aangevinkt dat je adres getoond mag worden bij de advertentie? Log dan nog een keer in, en wijzig in de advertentie de gegevens die getoond mogen worden.
Tip 12: Voor jongeren: Betrek je ouders/verzorgers bij wat je doet. Ga voor je je ergens voor aanmeldt, met je ouders in gesprek.
Heb je een niet-pluis gevoel of is er sprake van grensoverschrijdend gedrag? Neem dan contact op met ons via 0495-697900. Of mail ons via socialemarktplaats@puntwelzijn.nl