Advertentienummer: K2262

Advertentie details

Thema:
Beleid
Besturen / Management
Communicatie / PR
Doelgroepen
Vorm:
Digitaal
Voor wie:
Verenigingen
Vraag/aanbod:
Kennis aangeboden

Lange omschrijving

In Nederland zijn meer dan een miljoen mensen eenzaam. Zij ontwikkelen vaak eigen manieren om hiermee om te gaan, bijvoorbeeld het doen van vrijwilligerswerk. Dit kan positieve effecten hebben. Persoonlijke aandacht, een goede sfeer en passend vrijwilligerswerk zijn dan wel voorwaarden. Hoe kun jij binnen jouw vereniging alert zijn op eenzaamheid bij vrijwilligers? Hoe gastvrij en laagdrempelig is jouw organisatie? Hierover kun je alles lezen in het digitale boekje 'Eenzaamheid bij vrijwilligers'van Movisie.

Hoe herken je eenzaamheid?
Lichamelijke signalen zijn dat iemand steeds moe is of weinig eet. Psychische signalen kunnen zijn; negatief zelfbeeld, weinig zelfvertrouwen, verdriet, onrust. Ook sociale signalen zoals weinig contacten, weinig bezoek van familie of vrienden en gedragsmatige signalen zoals verlegenheid, erg op zichzelf zijn of juist de aandacht opeisen zijn herkenbaar. Een enkel signaal hoeft natuurlijk niet te betekenen dat iemand zich eenzaam voelt. Vaak gaat het over meerdere signalen over een langere periode.

Wat kun je doen?
Persoonlijke aandacht, een goede sfeer en passend vrijwilligerswerk zijn belangrijk voor vrijwilligers die eenzaam zijn. Wat kan jouw vereniging hierin betekenen?

Beleid – Wat doet jouw vereniging bijvoorbeeld bij de aanname van nieuwe vrijwilligers? Vraag je naar iemands motivatie? 

Aandacht – Zorg voor een welkom gevoel voor de vrijwilliger. Niet alleen in het begin, maar altijd! 

Verduurzamen van contact – Eenzame vrijwilligers hebben minder contact met andere vrijwilligers en andere mensen binnen de vereniging. Een voorbeeld is om een maatje te koppelen aan de vrijwilliger, zodat er een duurzaam contact ontstaat.

LET OP: het is niet jullie verantwoordelijkheid om de eenzaamheid van vrijwilligers op te lossen. Die ligt bij henzelf. Wat je wel kunt doen, is proberen te zorgen dat mensen zich bij de vereniging geborgen, veilig en welkom voelen. 

Lees het hele boekje ‘Eenzaamheid bij Vrijwilligers’ hier: https://bit.ly/2UYAPU4

Tegenprestatie

Is deze informatie handig voor iemand die je kent? Maak hem of haar daar dan attent op.