Advertentienummer: V2419

Advertentie details

Thema (soort werk):
Hulpverlening
Coach
Wanneer:
In onderling overleg
Waar :
Regio Weert
Voor wie:
Individuen
Vraag/aanbod:
Vrijwilliger(s) gevraagd

Lange omschrijving

Nog steeds is er grote behoefte aan vrijwilligers die nieuwkomers willen begeleiden.

Nieuwkomers (vluchtelingen met een status die gekoppeld worden aan de gemeente Weert) hebben -zeker in het begin- ondersteuning nodig om een start te kunnen maken. Als coach begeleid je minimaal 1 volwassen nieuwkomer die gekoppeld is aan de gemeente Weert, bij hem/haar thuis, op zelf te bepalen contactmomenten.

Je bent hier tussen de 2 en 4 uur per week mee bezig gedurende minimaal 6 maanden (maximaal 1 jaar) en je werkt aan duidelijke doelen. 

Wij zoeken: Nieuwsgierige, betrokken mensen die open staan voor de ander en zijn of haar beleefwereld. En die het oké vinden om wat administratief werk te doen voor een nieuwkomer, en over geduld beschikken. 

Waar ga je bv samen met de nieuwkomer mee aan de slag?

  • Samen voorstellen aan de buren. 
  • Uitleggen waar alle voorzieningen in Weert liggen bv samen naar de bieb.
  • Helpen met het sorteren van de post.
  • Contactpersoon van de gemeente op de hoogte houden van de ontwikkelingen.
  • Helpen met de inrichting van het huis bv d.m.v. advies of online bestellen. 

Momenteel bestaat het team uit 8 coaches, 5 taalbegeleiders en 3 tolken. We willen dit team graag uitbreiden zodat we iedereen zo goed mogelijk kunnen helpen.

 

In deze coronatijd werken we iets anders dan normaal. Begeleiding van de nieuwkomers vindt ook per telefoon plaats, of op locatie bij Punt Welzijn. Dit als een huisbezoek nu niet fijn voelt of vanwege de maatregelen niet mag. 

Is dit wat te veel van het goede maar wil je je wel in deze bijzondere coronatijd kortdurend als maatje inzetten door wat leuke klusjes samen met nieuwkomers te doen? Kijk dan hier naar onze advertentie onder Maatjes.

Tegenprestatie

Wat je er met name voor terug krijgt is:

  • voldoening omdat je mensen in de meest basale behoeften ondersteunt: zonder jou zou er een heleboel mis kunnen gaan. Je bent een onmisbare schakel tussen de nieuwkomer en de maatschappij.
  • kennismaking met mensen uit andere culturen.
  • deel uitmaken van een hecht team van coaches die allemaal even enthousiast zijn en elkaar ondersteunen waar nodig (sommige vrijwilligers werken hier al jaren en je kunt gebruik maken van hun kennis en expertise).

Verder:

We hebben een behoorlijk aanbod aan deskundigheidsbevordering (o.a. een coachingscursus in het begin) en zijn bereid veel te investeren in nieuwe vrijwilligers. Verder gelden de voorwaarden van het algemene vrijwilligersbeleid van Punt Welzijn.

Daarnaast zijn er 4 wekelijks teamoverleggen met themabesprekingen en word je maandelijks gecoacht op jouw begeleiding en aanpak. 

 

Coördinatie en eindverantwoordelijkheid ligt bij een professional.