“Kom je creativiteit ontdekken bij het Eynderhoof, alles mag hier! ”Frits, Thijs en Jacques over vrijwillige inzet.

Frits, Thijs en Jacques zijn respectievelijk 27, 9 en 26 jaar vrijwilliger bij Openluchtmuseum Eynderhoof in Nederweert. Door hun inzet draaien de smederij en zagerij volop. De geur van het lassen, het blijven leren, van hout iets moois maken; redenen genoeg om zich met veel enthousiasme in te zetten voor het museum.

Frits Coenen, 70 jaar, uit Nederweert, werkt in de smederij.

Frits heeft altijd in de metaalbranche gewerkt, op het gebied van constructie en het demonstreren en monteren van lasapparatuur. Hij werkt nu al 27 jaar als vrijwilliger bij Eynderhoof, en zodoende betrokken bij de eerste uren van het museum. 

Het werken in de smederij doet hij met veel passie. Werken met metalen, de vonken die van het werk af komen, de geur van het lassen: het geeft hem veel voldoening. Op het moment wordt er veel uitgebreid bij Eynderhoof en voor alle nieuwe gebouwen wordt er gebruik gemaakt van materialen die uit de smederij komen. 

De boodschap van Frits aan andere mensen is: “Kom van die bank af! Ga iets doen en doe dat bij het Eynderhoof. Je kan hier van alles doen! Er is hier geen drempel.”

Thijs Coenen, 67 jaar, uit Ospel, werkt in de houtzagerij.

Thijs begon in 2012 als vrijwillige bloemschikker bij het museum. Maar hij heeft altijd al veel met hout gedaan en is in 2015 in de zagerij begonnen. Dat hij trots is op zijn werk in de zagerij straalt hij aan alle kanten uit. Hij inspireert graag mensen, van groot tot klein en van jong tot oud, om met hout iets te doen. Want: “Hout moet je niet opstoken, maar je moet er iets van maken. Magnifique wat je met hout kan doen! En kom gewoon eens met me praten hier over vrijwilligerswerk, dan komen we er samen wel uit. Niets moet hier, alles mag.”

Jacques Sleutels, 70 jaar, uit Heythuysen, werkt in de houtzagerij.

Jacques werkt sinds 1985 bij Eynderhoof. Hij heeft er 25 jaar les gegeven in mandenmaken en heeft echt al van alles gedaan binnen het museum. Nu is hij de knecht van Thijs. Jacques vindt het heel belangrijk om creatieve talenten te ontplooien en altijd iets nieuws te leren. Dat is ook zijn boodschap aan iedereen die vrijwilligerswerk wil komen doen: “Kom eens kijken bij ons, er valt van alles te leren van de mensen en van de verschillende vakgebieden. Kom je creativiteit ontdekken bij het Eynderhoof.”

Mensen maken Nederweert en Weert

Vanuit Punt Welzijn laten we dit jaar mensen in Nederweert en Weert zien die zich vrijwillig inzetten. Deze campagne sluit aan op de landelijke campagne Mensen Maken Nederland in het kader van het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet. Lees hier meer. Ook op de foto? Laat het ons weten via het contactformulier.

Geïnspireerd?

Denk jij nu: Ik wil ook vrijwilligerswerk doen!? Lees meer over het vinden van vrijwilligerswerk op de Sociale Marktplaats Weerterland.