“Of ik nou naast de kant zit te niksen of nuttig kan zijn en anderen daarmee een plezier doe, dan kies ik voor dat laatste”

Micha Nies (40 jaar) is al jaren vrijwilliger. Ze las voor aan kinderen bij de bieb, zat in het bestuur van Tensor Turnen en is vrijwilliger bij de talentontwikkeling van reddingsbrigade Nederland. Sinds 2 jaar is ze  bestuurslid van ZPC Nederweert, ook wel Zwem- en Poloclub Nederweert.

Micha kwam bij ZPC Nederweert terecht via haar kinderen, 11 en 13 jaar. Zij doen aan wedstrijdzwemen op hoog niveau, een sport waar moeders flink bij betrokken is.
Micha: “Ik ben geen moeder die aan de kant gaat zitten terwijl ik zie dat er zoveel werk te doen is. Toen mijn kinderen bij ZPC Nederweert gingen zwemmen, werd ik gevraagd om bij het bestuur te komen”.

Ze heeft inmiddels een opleiding tot official gevolgd. Dat houdt in dat ze bij wedstrijden de klok en tijden waarneemt bij de start of finish. De vereniging is namelijk verplicht om per wedstrijd een aantal vrijwillige officials aan te leveren. Anders mag de club niet meedoen.

Daarnaast heeft ze de opleiding tot trainer gevolgd. “Maar ik geef mijn eigen kinderen geen les! Het liefste geef ik les aan kleine kinderen. Zodra zij hun A, B of C hebben gehaald en verder willen kan dat bij ons, sommige al als ze zes jaar zijn”. Volwassenen geeft ze ook wel eens les maar dan is ze heel streng: “Dan gaat het echt om details. Houd je pink recht of langer uitstrekken bijvoorbeeld”.

Ze is er druk mee maar ze doet dit allemaal omdat ze zich verantwoordelijk voelt om de sport overeind te houden, voor haar kinderen maar ook voor anderen. “Clubs hebben het vaak niet breed en ik ben er toch. Of ik nou naast de kant zit te niksen of nuttig kan zijn en anderen daarmee een plezier doe. Dan kies ik voor dat laatste. De saamhorigheid en het samen ergens voor staan, dat vind ik belangrijk”.

Micha’s boodschap aan anderen is: “Ga vrijwilligerswerk gewoon proberen. Als je ergens goed in bent en je zou er meer mee willen doen, of als je meer contacten zou willen, geef je gewoon op als vrijwilliger”.