“Zoek vooral vrijwilligerswerk waar je plezier aan beleeft”, Arjanne over vrijwillige inzet.

Arjanne van Voorst (53 jaar; tekstschrijver en fotograaf) geeft ons een inkijkje in het vrijwilligerswerk dat zij tot nu toe gedaan heeft in Weert. Hoogtepunt was toch wel het Zintuigenpark in de IJzeren Man. In dit park worden de zintuigen Zien-Horen-Voelen-Ruiken-Proeven op een speelse manier geprikkeld. Het park is voor iedereen toegankelijk en specifiek voor mensen met een beperking is het leuk om er naartoe te gaan. De paden en speelelementen zijn zo aangelegd dat je er met een rolstoel bij kunt.

In 2014 startte Arjanne dit project samen op met Anita van den Boogaard van Backoffice VVV Weert. Ze vond het geweldig dat ze vervolgens een werkgroep van de grond kregen en vier jaar later het park ook echt kon worden geopend. Tijdens dit vrijwilligerswerk haalde Arjanne veel voldoening uit het kartrekkerschap. “Dat je zo’n platform bij elkaar krijgt, dat je mensen zo ver krijgt om er tijd en energie in te steken, dat vind ik heel mooi.”

Twintig jaar geleden verhuisde Arjanne van Ede naar Weert en toen ging er een wereld voor haar open, eentje van ‘je inzetten voor een ander’. Ze licht toe: “Dat zoveel mensen samen zich inzetten om iets te doen, dat was nieuw voor me, dat pakte me, en daar wilde ik actief aan bijdragen”. Het Huis van Nicolaas werd de eerste plek waar ze zich vrijwillig inzette en daarna volgden onder meer het Natuur- en Milieucentrum, de Kunstroute, de tijdelijke schaatsbaan, de Samenloop voor Hoop en het communicatie-evenement Comm op! Veel variatie in organisaties en klussen dus. Zo zat ze bij de schaatsbaan achter de kassa en deelde ze schaatsen uit. Bij Samenloop voor Hoop verzorgde ze samen met anderen de hele communicatie rondom het evenement.

De belangrijkste reden voor alle vrijwillige inzet is dat Arjanne het belangrijk vindt dat iedereen zoveel mogelijk mee moet kunnen doen in de maatschappij. “Daar draag ik graag aan bij en dat verankert me in Weert. Graag zet ik me in voor activiteiten waar anderen plezier aan beleven. Van hun blijdschap word ik weer blij. En ook niet onbelangrijk: Als niemand wat doet, zijn er geen evenementen!”

Momenteel combineert Arjanne haar werk als ZZP-er met het mantelzorgen voor haar dementerende ouders. “Dat neemt veel tijd in beslag en daardoor doe ik nu geen vrijwilligerswerk. Ik wil graag voor allerlei dingen tijd vrij maken maar soms kan het even niet.” Het ligt niet in Arjannes aard om heel lang hetzelfde vrijwilligerswerk te doen. “Dat past niet bij mij maar ik vind het heel mooi dat er mensen zijn die dat wél kunnen. Ik vind dat die mensen het gigantisch verdienen om in het zonnetje gezet te worden.”

Aan mensen die vrijwilligerswerk overwegen, geeft Arjanne mee: ”Zoek vooral vrijwilligerswerk waar je plezier aan beleeft. Dan houd je het vol en straal je iets positiefs uit”.  

Wil jij net als Arjanne aan verschillende projecten of evenementen meewerken? Bij het bedenken ervan of juist tijdens de concrete uitvoering? Dan is er ook voor jou van alles te doen in het Weerterland. Meer weten? Kijk eens op de Sociale Marktplaats Weerterland (link toevoegen).