Een interview met Eliman!

Een interview met Eliman Lamin, die ongeveer één jaar vrijwilliger is bij het Keenter Hart in Weert.
Het Keenter Hart maakt onderdeel uit van Punt Welzijn en is een laagdrempelige ontmoetingsplek waar veel activiteiten worden georganiseerd door bedrijven, verenigingen en de buurt.
Een plek waarbij ontmoeten, ontspannen en deelnemen centraal staat!

Eliman, vertel eens iets over jezelf:
Mijn naam is Eliman, ik ben 27 jaar en woon al enige tijd in het AZC te Weert.
Ik ben hier komen wonen nadat ik gevlucht ben uit Gambia. Daar heb ik gewerkt in de horeca nadat ik mijn hotelschool had afgerond.

Hoe ben je bij het Keenter Hart terecht gekomen voor vrijwilligerswerk?
Joop, de huismeester in het AZC, vond me een hardwerkende kracht en stelde voor om ook buiten de deuren van het AZC aan de slag te gaan.
Dit heb ik toen met mijn casemanager besproken en via die weg ben ik terecht gekomen bij Punt Welzijn.
Samen met Elsa (van Punt Welzijn) hebben we gekeken naar mijn toekomstplannen en interesses. Hierna kwam een kennismaking bij het Keenter Hart tot stand.
Nu ben ik ongeveer één jaar aan het werk als vrijwilliger.
Eliman geeft aan dat hij in het Keenter Hart zorgt voor de tafelsetting, drankjes serveert, biertjes tapt voor gasten,  mee helpt met poetsen en sinds enige tijd mag hij ook openen en sluiten.           Dit doet hij ongeveer 2 á 3 dagen per week.

Wat vind je het leukste aan dit vrijwilligerswerk?
Het leren kennen van nieuwe mensen! De gasten vinden het leuk als ik aanwezig ben en begroeten me ook.
Dit is niet alleen in het Keenter Hart, maar ook in het centrum kom ik regelmatig bekenden tegen! We maken dan een praatje en dat geeft me afleiding.
Ook heb ik dit jaar enorm gelachen tijdens carnaval.  De gasten hadden plezier, waren verkleed en hebben vreemd gedanst. Ik vond dit erg leuk om mee te maken.
Daarnaast leer ik ook steeds beter Nederlands want daarvoor ben ik tenslotte hier. Dit kan ik allemaal gebruiken voor nu en later.

Als laatste spreken we Piet van Horne (beheerder Keenter Hart). Hij begeleidt Eliman bij zijn vrijwilligerswerk.Piet, wat zijn jouw ervaringen met Eliman?
Ik ben  erg te spreken over Eliman. Het is een sociaal en gedreven persoon die graag nieuwe dingen leert en ook vaak aanwezig is. Ik werk graag met Eliman samen en heb vertrouwen in hem.
Ik hoop dat hij nog een tijd mag blijven.

Tot slot:
Vooralsnog hoopt Eliman vooral op een mooie toekomst in Nederland waarin hij zijn passie voor de horeca kan voortzetten. Op die vraag heeft hij nog geen antwoord want zijn procedure loopt nog.
Punt Welzijn is er  voor iedereen in de gemeente Weert. We geloven dat je samen het verschil kan maken en meer dingen voor elkaar krijgt. Samen is betekenisvoller en leuker! Vanuit deze visie ondersteunt Punt Welzijn ook bewoners in het AZC om hen te kennis te laten maken met het (verenigings)leven in Weert.
Is jouw organisatie nog op zoek naar vrijwilligers? Denk eens aan de inwoners van het AZC en mail voor meer informatie naar: e.vandengoor@puntwelzijn.nl of bel naar 06 – 46 45 41 65

 

Derde Beursvloer geslaagd!

Op 8 oktober vond onze derde Goedbezig Beursvloer plaats. Dit keer vond bij Van Mossel Volkswagen/Audi Weert, die hiervoor de showroom van het bedrijf ter beschikking stelde. De beurs sloot met 81 gemaakte matches op de teller. Maar zoals Wethouder Geert Gabriels bij de opening zei, ging de avond niet over getallen: “Vanavond gaat het over maatschappelijk kapitaal, iets doen voor elkaar zonder dat het woord geld of begroting valt. Dit gaat over ‘Hoe maak ik de maatschappij beter’ en daarom is het een fantastisch initiatief!”

2018_1008_18390100

Al direct na het slaan van de gong werden de eerste matches gemaakt. ZILVIE (Zingen is leuk voor iedereen) gaat met Metggz 2 keer een gezamenlijke repetitieavond organiseren, om zo met nog meer mensen samen te kunnen zingen. Het bedrijf Meeleven Verliesbegeleiding komt bij het Pleegouder Netwerk vertellen hoe pleegouders om kunnen gaan met kinderen die te maken hebben gehad met een verlieservaring. Kookook Weert zal een kookworkshop verzorgen voor ouders en kinderen met een kleine beurs; in ruil daarvoor biedt de gemeente Weert ruimte voor een workshop van het Vrijwilligerscollege. Kr8tig, die de hapjes tijdens de beursvloer verzorgde, gaat een lunch maken voor cliënten van Kleinschalig Wonen Zuyderborgh en krijgt in ruil daarvoor een werkervaringsplaats aangeboden. PSW locatie Edisonlaan brengt dit jaar kerstpakketten rond voor de Weerter Minimagroep Weert, en fietscafé Hoeve Lieshout biedt een aantal vouchers aan voor een gratis bezoek aan hun café (met gebruikmaking van oud-hollandse spelen) voor kinderen die niet op vakantie kunnen.  En dit is nog maar het topje van de ijsberg van de gemaakte matches!

2018_1008_19253100

Vooruitlopend op de Beursvloer hadden we zelf ook al mooie deals gesloten: Zo zorgde Bici Barista tijdens de beursvloer vanuit hun mobiele koffiebar gratis voor heerlijke kopjes koffie en thee voor alle deelnemers en maakte fotograaf Jeroen Senders weer mooie foto’s van het evenement!

2018_1008_18585600

Als team van Goedbezig Weert kijken we terug op een hele mooie avond en zijn we trots op alle mooie initiatieven en samenwerkingen binnen Weert!

Simone

Het aftellen tot de Goedbezig Beursvloer is begonnen!!

Het aftellen tot de Goedbezig Beursvloer is begonnen!!

De voorbereidingen voor de Goedbezig Beursvloer zijn in volle gang. Alle uitnodigingen zijn de deur uit en de openingsgong staat klaar. Ook het drinken en de hapjes zijn al geregeld. Ben jij er ook klaar voor?

Op de beursvloer kunnen bedrijven, serviceclubs, scholen en vrijwilligersorganisaties elkaar ontmoeten in een informele setting. Er wordt met gesloten beurzen met elkaar gehandeld. Dit jaar vind de goedbezig beursvloer bij de Van Mossel Volkswagen/Audi plaats. Er is dus genoeg ruimte om alle deelnemers te kunnen ontvangen!

Er zijn dit jaar meer dan 60 aanmeldingen binnengekomen en elke week wordt dit aantal nog hoger.

Natuurlijk zijn de Matchmakers van Punt Welzijn ook aanwezig om alle aanwezigen te ondersteunen bij het maken van de matches. Hopelijk wordt het record van in 90 minuten, 80 matches dit jaar weer verbroken!

Heeft u zich nog niet aangemeld? Doe dit dan nu via het aanmeldformulier op de website!!

Het wordt in ieder geval een gezellige avond! Tot 8 oktober.

Super ervaring als vrijwilliger bij Comm op!

“Ik voelde me erg gelukkig met het idee dat de Fair Trade Shop als een uitverkorene kon deelnemen. Het resultaat was wat ik gehoopt had. De voorbereidingen en de inzet op woensdag waren van dien aard dat het wel een geslaagde dag moest worden

Sjef en ik zijn erg blij met de zaken die allemaal aan de orde zijn geweest. De vele ideeën en meningen zijn van groot belang en grote waarde voor ons. Het zal ons een heleboel werk bezorgen, maar daar zijn wij niet bang voor. Integendeel, we zijn juist nog enthousiaster geworden en gaan met plezier de punten allemaal nauwkeurig bekijken en daar waar het kan ook doorvoeren. De ene uitdaging na de andere. Dat moet wel leiden naar succes”.

De reactie van Har van Wegberg, vrijwilliger bij de Fair Trade Shop, naar aanleiding van hun deelname aan Comm op! zegt genoeg. Op 30 mei zijn vijftien marketing- en communicatieprofessionals met veel enthousiasme vrijwillig aan de slag gegaan met diverse communicatie uitdagingen van vrijwilligersorganisaties in Weert. Afgevaardigden van Humanitas Midden Limburg, de Fair Trade Shop Weert en stichting Vrakkerplein werkten samen met de professionals aan onderwerpen als naamsbekendheid en vrijwilligerswerving.

De Fair Trade Shop Weert heeft een mooie kernboodschap gemaakt en van daaruit middelen voor PR bedacht, en diverse tips gekregen om de boodschap van de winkel over te dragen aan de klanten.

FairTradeShop-logo

Vrijwilligers voor een groen Weert!

Door Wim Vlekken, Stichting Groen Weert en Stichting Weerterlandhout.

In 2014 is Weert uitgeroepen tot de “Groenste regio van de wereld”. Een welverdiend predicaat dat ook verplichtingen schept. Hoewel er nog veel meer “groenste steden” zijn, is de gemeente Weert er veel aan gelegen die status vast te houden. Op papier is het allemaal prima geregeld, maar aangezien het naast een kwestie van geld, ook mensenwerk is pakt het in de praktijk weleens anders uit. Dit is het moment waarop Stichting Groen Weert in actie komt en in goed overleg met bestuurders en ambtenaren het groen beleid helpt bij te stellen. Want iedereen heeft recht op schone lucht en een plezierige woonomgeving.

Groen Weert kan dit werk doen dankzij toegewijde vrijwilligers en daar heeft de stichting er nooit genoeg. Dat was ook aanleiding om eens te overleggen met de professionals van Goed Bezig Weert (Punt Welzijn). Hoe kunnen we meer mensen motiveren om met ons samen te werken aan een groener Weert?

Adverteren

Uit dat overleg is de aanbeveling ontstaan om op de website van Goed Bezig Weert te adverteren. Stichting Groen Weert heeft op de eerste plaats behoefte aan uitbreiding van het bestuur. Natuurlijk zijn ervaren bestuurders van harte welkom, maar ze kunnen ook vanuit de ondersteuning (adviseurs) doorgroeien naar een bestuursfunctie. Daarmee zijn we tegelijk bij de andere categorie: ondersteunende vrijwilligers die ons helpen bij de verschillende projecten en bij het overleg met gemeente (Weert, Nederweert) en de provincie. SGW zoekt natuurlijk mensen die het belang van natuur in de woonomgeving en het buitengebied belangrijk vinden. Die niet alleen affiniteit met de natuur hebben, maar ook de nodige (basis)kennis. Bovendien heeft SGW heel vaak te maken met wet- en regelgeving, zoals het bestuursrecht, de Wet Natuurbescherming en de Omgevingswet. SGW zou een vrijwilliger met juridische achtergrond dan ook toejuichten.

Belangstellenden kunnen zich melden via de website van Goedbezig Weert en www.groenweert.nl.

Kopie van 2015-09 kap beuk Biest2

Weerterlandhout

In het verlengde van Groen Weert is begin 2018 de Stichting Weerterlandhout opgericht. Deze stichting streeft ernaar om bomen die binnen de gemeente Weert gekapt moeten worden, een nuttige bestemming te geven. Dus niet versnipperen en verbranden in kolencentrales. Die bomen moeten verwerkt worden tot nuttige gebruiksvoorwerpen of kunstobjecten.

De stichting is nog volop bezig de eigen organisatie op te bouwen en beschikt inmiddels over een flinke voorraad stammen, die de januari storm ten offer vielen. Om hiermee verder te kunnen is Weerterlandhout dringend op zoek naar een betaalbare oplossing voor opslag en verwerking. Met Openluchtmuseum Eynderhoof zijn afspraken gemaakt voor de korte termijn. Het streven is echter om uiteindelijk een eigen locatie te gebruiken, waar naast opslag ook verwerking mogelijk is. Bijvoorbeeld een loods met een voorhof. Het verwerken van de stammen tot gebruiksvoorwerpen zal dan gebeuren door leerlingen met een afstand tot de arbeidsmarkt die het houtvak willen  leren. Op termijn zoekt Weerterlandhout natuurlijk vrijwilligers die deze lessen willen geven. Daarnaast zal Weerterlandhout boomstammen mogelijk delen met reguliere beroepsopleidingen, zoals Het Kwadrant en kunstenaars uit de directe omgeving.

Ook die vraag naar een geschikte accommodatie vindt u bij de advertenties van Goed Bezig Weert.

Als stagiaire begonnen bij het Natuur- en Milieucentrum en nog steeds actief!

Vrijwilligerswerk is niet vanzelfsprekend, maar ik doe het met veel plezier! Al plusminus 8 jaar werk ik, Jennifer Sterken (28), elke dinsdagochtend met een groepje andere vrijwilligsters bij het Natuur- en Milieucentrum. Ik ben begonnen als stagiaire en na het behalen van mijn diploma heb ik besloten me in te blijven zetten voor het centrum. Het NMC heeft te kampen met vergrijzing, net als vele andere vrijwilligersorganisaties. Ik ben er trots op dat ik hen kan helpen met, voor mij, vrij eenvoudige dingen. Dat geeft mij voldoening.

In de eerste jaren hield ik me vooral bezig met het vernieuwen van paden, speurtochten en leskisten. Deze konden namelijk wel een opfrisbeurt gebruiken gezien alles voorheen met een typemachine en knip-en-plak-werk gemaakt werd. Vervolgens zochten wij (de scholengidsgroep) nieuwe projecten om mee te starten. In de afgelopen jaren hebben we al veel leuke en vooral educatieve projecten ontwikkeld voor de basisschooljeugd en gezinnen.

Zelf vind ik het een uitdaging om de kinderen te blijven boeien, maar hen vooral milieubewust te maken en daarnaar te handelen. De onderbouw van de basisschool interesseert mij in het bijzonder, want zij staan aan het begin van hun leven waarin duurzaamheid een steeds belangrijkere rol zal gaan spelen. “Gooi geen afval in het bos!” Probeert kabouter Nammen hen in het kabouterpad duidelijk te maken en met de natuurontdekkerstas gaan de kleuters met (groot)ouders de natuur in. Dan leren zij onder andere hoe zij een knus plekje voor insecten of zoogdieren in hun eigen tuin kunnen creëren.

Op dit moment ontwerp ik samen met de anderen een tentoonstelling. Deze zal medio 2018 geopend worden en drie maanden te bezoeken zijn. De tentoonstelling is voor iedereen gratis toegankelijk en zal voor kinderen én volwassenen interessant zijn. “Natuur Culinair” is de titel en om een tipje van de sluier op te lichten, kan ik laten weten dat we mensen willen verbazen. De onderwerpen “insecten”, “bloemen” en “wilde planten” staan centraal.

Schutterij, Drumband en Jachthoornkorps Sint Sebastianus Laar

Vae zeen van Laor en vae kinne det!!

Dat is het motto binnen onze Schutterij, Drumband en Jachthoornkorps Sint Sebastianus Laar. Een uitspraak die vaak wordt herhaald binnen onze vereniging.

Ik, Karin Borsboom, secretaris van deze jeugdige, bloeiende en vooral gezellige vereniging ben 27 jaar en 17 jaar lid van deze schutterij. Ik ben nu 2 jaar secretaris en 17 jaar muzikant en motiverende schutter. Ik ben begonnen op de blokfluit, doorgestroomd als tamboer, meegedaan aan het WMC ( Wereld Muziek Concours ) en al enkele jaren schutter die het gezellig vindt om mee te schieten. Op het OLS ( Oud Limburgs Schuttersfeest) dat jaarlijks terugkeert zie je mij nu nog niet staan. Een zenuwslopende wedstrijd waar je je zenuwen onder controle moet kunnen houden. Maar het zestal van afgelopen jaar heeft een geweldig prestatie neergezet met de 4e plaats van de bijna 160 schutterijen. Daar ben je zo ongelofelijk trots op.

Als lid van deze schutterij vind ik het heel belangrijk om de gezelligheid en goede sfeer tussen jong en oud te behouden. Of je nu 8 jaar of 91 jaar het maakt niets uit want iedereen trekt met elkaar op. Dat is ook het doel. Iedereen welkom heten en laten voelen binnen onze vereniging. Dit kan als gast, vrienden van Sint Sebastianus ( steunend lid ) maar ook als muzikant en als schutter.

De jeugd heeft de toekomst. Dat wordt vaak aangehaald. In het algemeen maar ook binnen onze schutterij. Dat is natuurlijk ook zo, de jeugd maar ook de volwassenen hebben het tegenwoordig allemaal druk. En zie zo ook maar een vereniging draaiende te houden. Maar dit lukt doordat iedereen op zijn/haar eigen manier zijn steentje bijdraagt in een commissie of op een andere vrijwillige basis. Door deze energie heb ik zin om deze vereniging de toekomst in te helpen en mijn steentje bij te dragen.
Heb jij zin om onze muzikanten te zien optreden? Kom op 8 juni a.s. naar de grote Markt!

En wil je graag meer informatie over deze vereniging? Ga naar www.sintsebastianuslaar.nl en natuurlijk ook te volgen via Facebook en Twitter.

Mijn vrijwilligerswerk bij het Rode Kruis afdeling Weert e.o.

“Het Rode Kruis helpt direct”. Dit is de beroemde kreet die er bij mij vroeger al met de paplepel werd ingegoten.
Mijn vader, Jan Steijvers, is namelijk al sinds 1963 vrijwilliger bij het Rode Kruis. Eerst 8 jaar in Asten en momenteel al 46 jaar in Weert. Ik ben dus deels opgegroeid met het Rode Kruis. Een enkele keer, zoals bij de maandelijkse volksloop in Weert, mochten wij als kinderen mee. Mijn vader is daar al meer dan 400 keer EHBO-er geweest. Wij gingen dan rennen en daarna mochten wij chocomel, thee en cake uitdelen aan de vrijwilligers. Voor mij een van de eerste keren dat ik iets meekreeg van het Rode Kruis.
Het aantal jaren dat mijn vader al lid is van het Rode Kruis geeft wel aan dat het Rode Kruis een passie voor hem is. Verschillende dagen in de week is hij dan ook in het Rode Kruisgebouw te vinden. Als ik iets leuks met mijn vader wilde gaan doen dan moest ik dat eerst plannen. Een perfecte oplossing om meer tijd met mijn vader door te brengen is …… zelf vrijwilliger bij het Rode Kruis in Weert te worden.
Sinds oktober 2013 ben ik vrijwilliger bij het Rode Kruis en inmiddels is de passie, net als bij mijn vader, ook helemaal naar mij overgeslagen. Ook ik ben nu verschillende dagen in de week met het Rode Kruis bezig.
De grootste taak waar ik me mee bezig houd is de evenementenhulp. Samen met Antonie Broers, vormen wij het coördinatorenteam evenementenhulp van de Rode Kruis afdeling Weert. Dit houdt in dat we EHBO en medische zorg leveren en de organisator deels ondersteunen tijdens een evenement. Dit doen we natuurlijk niet alleen. Hierbij hebben we ook hulp nodig van de coördinator inzet evenementen en de mannen van beheer. Samen zorgen we dat het plaatje compleet wordt; de voorbereidingen zijn getroffen, de randvoorwaarden zijn ingevuld, de benodigde materialen zijn aanwezig, voldoende vrijwilligers zijn geregeld, de posten worden ingericht, de verbindingsmateria-len worden geregeld, evenementenklappers worden ingericht en bij grote evenementen wordt vooraf een draaiboek opgesteld. Er moet dus heel wat geregeld worden om een evenement goed te laten verlopen en dan blijkt maar weer dat je elkaar nodig hebt en elkaar helpt. Het Rode Kruis helpt en samen staan we sterk.
Je krijgt bij het Rode Kruis ook de mogelijkheden om je steeds verder te ontwikkelen. Inmiddels heb ik al diverse cursussen mogen volgen, zoals de EHBO-cursus, de portofooncursus, cursus wandel-letsel, EHBO-cursus aan baby’s en kinderen, bike-training, cursus omgaan met agressie én de cursus Acute Zorg bij Alcohol en Drugs Incidenten. Het zijn allemaal waardevolle cursussen om je meer vaardigheden bij te brengen in het verlenen van Eerste Hulp als dat nodig is. Momenteel ben ik net gestart met een managementcursus, die mij door het Bestuur is aangeboden en mag ik binnenkort ook starten met een cursus sportletsel.
Alle bovenstaande cursussen werden mij door onze eigen afdeling aangeboden. Het leuke bij het Rode Kruis is dat je dus nooit uitgeleerd bent, je zelf mag weten of je de cursussen al dan niet gaat volgen en ze kosten in principe niets. Het enige wat gevraagd wordt is jouw tijd als vrijwilliger. Tijd om de cursussen te kunnen volgen en tijd om je in te zetten als vrijwilliger bij kleine of grote evenementen. Om zo jouw kennis op peil te houden, ervaringen op te doen en om jouw opgedane kennis te kunnen toepassen.
Tijdens het volgen van lessen en het draaien van evenementen krijg je een leuke band met andere vrijwilligers en instructeurs. Je deelt ervaringen uit en je kunt bij elkaar oefenen bij het aanbrengen van bv. verbandmaterialen of bij het werken met een lotusslachtoffer (een lotusslachtoffer is iemand die opgeleid is om zo realistisch mogelijk een slachtoffer uit te beelden). Zo leer je elkaars sterke punten kennen en weet je met elkaar de beste zorg te verlenen aan het slachtoffer.
Onze vrijwilligers van het evenemententeam zijn erg divers; jong en oud, veel of weinig ervaring, kort of lang vrijwilliger, veel of weinig extra aantekeningen (cursussen), van verschillende nationaliteiten, etc. Het is een zeer gemêleerde club, maar ook een hele leuke club. Toch zijn we steeds op zoek naar jongere vrijwilligers die ons willen ondersteunen bij o.a. de evenementenhulp.
Wil je nog verder doorleren in het toepassen van EHBO-vaardigheden, dan kan dat ook middels opleidingen die worden aangeboden vanuit het district Noord- en Midden-Limburg. Denk aan de cursus evenementenhulp 1, hulp bij grootschalige evenementen en de noodhulp. Al deze cursussen heb ik ook gevolgd en inmiddels ben ik toegetreden tot het noodhulpteam van Noord- en Midden-Limburg. Dit houdt in dat, wanneer er ergens in onze regio een grote ramp heeft plaatsgevonden met meer dan 30 slachtoffers, mijn pager afgaat en het noodhulpteam wordt opgeroepen ter ondersteu-ning van de professionele hulpdiensten.
Natuurlijk bestaat het Rode Kruis niet alleen uit evenementenhulp. Er zijn meerdere mogelijkheden om vrijwilliger te zijn bij het Rode Kruis Weert, die voor sommige mensen laagdrempeliger zijn dan het verlenen van EHBO, maar toch ook veel voldoening geven.
– Denk bv. aan het meehelpen bij de Bloedbank. Hier mag je donoren voorzien van een kopje koffie/thee of iets dergelijks en blijf je ook alert dat zij zich goed herstellen na het geven van een halve liter bloed.
– Een andere optie is het meehelpen met de wafelactie die het Rode Kruis Weert al jaren in de twee weken voor de Kerst bij de Gamma houdt. Dit is lekker gezellig beslag maken, wafels bakken en mensen laten genieten van een heerlijke wafel.
– Of de mensen blij maken met een bosje tulpen bij de landelijke Tulp voor hulpactie bij Albert Heijn.
– Het ondersteunen van mensen bij het regelen van bijzondere vakanties. Of het helpen van de mensen tijdens deze vakanties. Het is heerlijk om te zien hoe deze mensen dan kunnen genieten. Ze worden lekker in de watten gelegd en er is tijd voor aandacht! Zeker dit laatste is heel belangrijk.
– Het Maatjesproject van het Rode Kruis is er voor kwetsbare mensen. Belangrijk is te voorkomen dat zij in een sociaal isolement terecht komen. Daartoe worden zij gekoppeld aan vrijwilligers, om hen, voor korte tijd een steuntje in de rug te geven. Vaak is er niet eens zoveel nodig om iemand net dat zetje te geven om het weer zelf te gaan redden. Af en toe bij iemand op bezoek gaan voor een praatje, samen een wandeling maken of een terrasje pakken. Voor iemand met weinig contacten maakt dit alle verschil van de wereld. Het doel is dat zij uiteindelijk weer zelfstandig verder kunnen.
– Op de donderdagavond begeleiden we cliënten die eenzaam zijn en/of een licht verstandelijke beperking hebben en nergens anders terecht kunnen. Samen met de projectleider en collega-begeleiders bedenk je activiteiten zoals knutselen, tekenen, spellen etc. en voert die samen met de cliënten uit.
– En als vrijwilliger met een EHBO-diploma kun je ook op de basisscholen aan kinderen van groep 4 t/m 8 de eerste beginselen van EHBO geven.
Dit jaar bestaat het Nederlandse Rode Kruis 150 jaar. Tijdens de nationale Rode Kruisweek,
die van 19 t/m 25 juni zal plaatsvinden, staat de afd. Weert met een foto-expositie in het
winkelcentrum de Munt. Voorbijgangers kunnen dan filmpjes en foto’s bekijken van 150
jaren Nederlandse Rode Kruis.

Rode Kruis helpt direct!

Groetjes van
Bertie Veugen-Steijvers
Coördinator evenementenhulp Rode Kruis afd. Weert e.o.

Een mini Blog met MAXI boodschap

Win-Win denken.
Wat mij betreft de mooiste kerncompetentie voor ieder mens.
Win-Win denken is gebaseerd op de opvatting dat er genoeg is voor iedereen,
dat het succes van één niet ten koste hoeft te gaan van het succes van anderen.

Win-win denken is het leven zien als een coöperatieve i.p.v. een competitieve arena.

Karaktereigenschappen die tot de Win-Win gedachte behoren zijn:
o Integriteit = trouw zijn aan je waarden en verbindingen
o Overvloed mentaliteit = er is genoeg voor iedereen
o Volwassenheid = uiten van overtuiging en gevoel met respect voor overtuiging en gevoel van anderen

Toen ik eind 2015 voorzitter werd van de Zonnebloem afdeling Weert wist ik het nog niet zo zeker maar in mijn eerste jaar met deze fantastische club mensen ontdekte ik dat die kerncompetentie, waar ik in 2011 in bovenstaand artikel over schreef, verankerd lag in deze prachtige vereniging.
Ik heb onze vrijwilligers leren kennen als mensen met juist die karaktereigenschappen.
Ik prijs mij gelukkig deze mensen te mogen faciliteren in dit mooie “werk” !

“Werk” zeg je.  Nee natuurlijk niet het is een levenshouding een vorm van win-win denken.
En de best betaalde job in de wereld, want NIETS gaat boven een glimlach van een gast, uit vreugde voor een fijn moment samen of uit dankbaarheid voor een waardevolle of mooie ‘nieuwe’ ervaring.
Ben jij nu net zo’n win-win kanjer en zou je ook zo’n salaris willen ontvangen, meld je aan.
Wij verwelkomen je met open armen als ‘collega’ en onze gasten met een waardevolle glimlach.
Bij de Zonnebloem draait het om mensen. Al meer dan 65 jaar.
Wij denken in oplossingen. Zodat ook mensen met een lichamelijke beperking volop van het leven kunnen genieten. Er kan zoveel meer dan je denkt.

Hoogachtend
Hr. Willy van Diest
Bestuursvoorzitter
Zonnebloem afd. Weert
Tel. 0637200359
zonnebloemweert@gmail.com
https://www.zonnebloem.nl/weert
https://www.facebook.com/zonnebloemweert

Vrijwilliger bij het Toon Hermans Huis in Weert

“Ik geef niet alleen, ik krijg er ook heel veel voor terug”, zegt Corné Lenders (53). Hij is bijna 5 jaar vrijwilliger bij het Toon Hermans Huis Weert e.o.. Corné is niet alleen gastheer in het inloophuis, maar zit ook in het begeleidingsteam van de Toons Toppers, de wandelaars en fietsers die jaarlijks de Mont Ventoux beklimmen. Ook is Corné betrokken bij een nieuw initiatief (in samenwerking met het palliatief netwerk): “Café Toon Doodgewoon”.
Als gastheer biedt Corné een luisterend oor aan de bezoekers van het inloophuis. Mensen die op de een of andere manier met kanker zijn geconfronteerd. “Ik doe dat open en onbevangen, op mijn eigen, authentieke wijze”. Ondanks die vreselijke ziekte is het in het Toon Hermans Huis zeker niet alleen maar kommer en kwel. “Verdriet en lachen zijn twee emoties die heel dicht bij elkaar liggen; we maken het zeker niet te zwaar”, aldus Corné. “De verhalen die ik hoor, zetten me aan het denken. Ik vind het heel mooi dat mensen mij vertrouwen geven. Dat ik vanaf de zijlijn betrokken mag zijn in een heel cruciale en emotionele fase in hun leven. Daar ben ik dankbaar voor en het maakt me nederig.